Tortu, Pislik Ve Hava Ayırıcılar

Tesisatta Hava: Tesisat suyunun içinde eriyik halde bulunan hava su sıcaklığının artmasıyla gaz haline geçerek sistemdeki suyla birlikte dolaşmaya başlar. Bu hava , tesisattaki metal malzemelerde (boru , armatür , kazan , kombi vb.) korozyona sebep olduğu gibi , ses , dolaşım bozuklukları , pompalarda kavitasyona neden olur. Radyatörlerin hava yapması nedeniyle ısınmama sorunlarını da beraberinde getirir. Özellikle oksijen bariyersiz plastik boru kullanılan yerden ısıtma tesisatlarında sisteme sürekli hava girişi olduğundan bu sorun daha da büyür.

Tesisatta Pislik: Klasik tip pislik tutucularda temizlik ve bakım zahmetli bir iş olduğu için teknik personel tarafından yapılır. Kullanıcı tarafından kolayca yapılmaması nedeniyle temizlik genellikle ihmal edilir. Bu yüzden de filtrede tıkanmalar , hatta filtrenin doğrudan su geçiş yolu üzerinde olması nedeniyle su geçişini tamamen bloke etmesi sıkça görülür ; dolayısıyla sirkülasyon bozuklukları , ısınamama ve işletmenin kesintiye uğraması bu tip tesisatlar da en büyük sorunlardır. Pislik ayırıcı korunması gereken cihazdan önce kullanılırken , hava ayırıcı sistemin en sıcak noktasına konur. Isıtma sitemlerinde ayrı iki cihaz kullanılması gerekir. Ama bir soğutma sisteminde bu iki nokta aynı yerde olduğunda ayrı ayrı iki cihaz kullanılması yerine kombi tip cihazlar kullanılabilir.

Statik yüksekliğin 15 metreyi geçtiği ısıtma ve 5 metreyi geçtiği soğutma tesisatlarında veya yüksek su hacminin bulunduğu yatay tesisatlarında ise özel hava ayırıcılar kullanılır. Bu cihazlar sistemin dönüş hattı üzerine bağlanır. Cihaz temel olarak bir tank , tank girişinde manyetik kapama ventili ve tank çıkışında ise yüksek basınçlı pompadan oluşur. Manyetik ventil açarak tank içine tesisat suyunu alır ve sonra kapanır. Yüksek basınçlı pompa , vakum etkisi yaratarak tesisat suyu içindeki havayı ayrıştırır. Açığa çıkan hava tank üzerinde bulunan otomatik prüjör ile atılır. Havası alınmış su tesisata verilir ve bu işlem hava tahliye edene kadar sürer.