Klimada Oda Sıcaklığı

Klimada Oda Sıcaklığı

  • Sürekli yaşanan hacimlerde (ofis vb.)yaz ayarlarında 24 C oda sıcaklığı idealdir. Enerji ekonomisi için 25 C insanlar ikna edilebilir.
  • Yaşam mahallerinde yazın sürekli oturulmuyorsa, girip – çıkılıyorsa (şantiye ofisleri, hatta bahçeli evlerde bahçeye sık çıkışlar vb) oda sıcaklığının dış hava sıcaklığının yaklaşık 6 -8 C altında olması; önce sağlık (nezle olmak için ), sonrada enerji ekonomisi için daha uygundur.
  • Isıtma mevsiminde dış hava sıcaklık farkı çok fazla olduğu için, her odanın sıcaklığı ayrı ayrı kontrol edilmelidir. (Termostatik radyatör vanası veya oda termostatı ile).
  • Isıtma mevsiminde iç ortam sıcaklığı 20 C ise , kışın dış hava iç hava sıcaklık farkı :

                               İstanbul’da (dış hava proje sıcaklığı – 3 C) ΔT = 23 C

                              Ankara’da (dış hava proje sıcaklığı – 12 C) ΔT = 32 C

                              İzmir’de (dış hava proje sıcaklığı – 0 C) ΔT = 20 C

                             Antalya’da (dış hava proje sıcaklığı + 3 C) ΔT = 17 C

yüksek değerlerdir. Bu nedenle radyatörlerde, termostatik radyatör vanaları kullanılacaktır.

Oysa aynı şehirlerde soğutma mevsiminde, iç ortam ile dış havanın sıcaklık farkları, sıcak yaz günlerinde bile 8 -12 C gibi düşük değerlerdir.

  • Soğutmada ise , iç-dış ortam sıcaklık farkı çok daha azdır. Ancak güneş etkisi saatlere ve yönlere göre farklı etkiler. Yani soğutmada, her odanın sıcaklık kontrolü yapılabilir (otel , hastane ve özel uygulamalar hariç).
  • .Ancak güneş , ciddi oranda ortam sıcaklığını kontrol etmek için zonlama yapılması yararlıdır.
  •  Oda termostatlarının ayar noktalarındaki sıcaklık farklarının ± yaklaşık 1 C olduğu ve bu değişimin hissedilmediği düşünülürse; aynı zondaki benzer hacimlerin yazın soğutma için bir oda termostatı ile kontrol edilmesi pratik olabilir.