Klimada Hangi Faktör Önemlidir ?

Isıtma

Soğutma

Havalandırma

Isıtma , soğutma ve havalandırma fonksiyonlarının çok iyi olması , toplam konforu belirler. Bu nedenle her üç fonksiyonu da en iyi şekilde sağlamak zorundadır ve bu koşuldaki ekonomiden bahsedilebilir. Sıcak hava üfleyerek ısıtma yapmak , konfor ve enerji açısından kötü bir  fikirdir. Isıtma ihtiyacı her zaman statik ısıtma (radyatör) vb. ile yapılmalıdır. Daha konforlu ve daha ekonomik işletme sağlanır.

a-) Havalandırma ihtiyacı için gerekli hava (veya taze hava iç karışımı) :

  • Tavandan üflenmeli,
  • Üfleme havası sıcaklığı (yaz-kış )oda sıcaklığının altında olmalıdır.

b-) Karışım havalı sistemlerde statik ısıtma yapılması halinde (VAV ve hava kanallı split sistemler ) , ofis ve konutlarda taze hava dönüş havası

karışımını genellikle hiç ısıtmadan tavan seviyesinden üflemek genellikle yeterlidir ve ısıtma mevsimindeki en ekonomik ısı geri kazanımı sağlar.

c-) Isıtma merkezinden yaşam mahallerine sıcak suyu pompalamak için harcanan elektrik enerjisi; ısıtma merkezindeki bir klima santralından aynı  yaşam mahaline sıcak hava göndermek için gerekli elektrik enerjisinden çok daha düşüktür.

d-) Aynı hacim içindeki statik ısıtıcılar (radyatör vb.) elektrik tüketmez. Oysa bunların yerine fanlı tip ısıtıcılar kullanıldığında  serpantinde ısınan havayı odaya aktarmak için sürekli elektrik tüketilir.

e-) Statik ısıtıcılar , cam altına monte edildiğinde daha yaygın oldukları için için daha homojen ısıtma yaparlar. Ancak fanlı ısıtıcılarda fabrika , depo  vb. büyük hacimler için daha uygundur.

f -) Statik ısıtıcılarda mekanik aksam (fan ,motor vb.) olmadığı için :

Sessizdir.

Servis , bakım gerekmez.

Yedek parça (fan -motor, hava filtresi vb.)ihtiyacı oluşmaz.

g-) Statik ısıtıcılar kullanıldığında filtre temizliği vb. nedenlerle yaşam mahallerine teknisyenlerin girmesi ihtiyacı oluşmaz.